Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μήπως έχει και θετικά η τρελή ιδέα του δημοψηφίματος;


Αν και μοιάζει λίγο σχιζοφρενικό, θα επιχειρήσω να περάσω και στην απέναντι πλευρά, διερευνώντας το θέμα “δημοψήφισμα” με τα γυαλιά του Εθνικού Γιωρίκα μας, χάριν της αντικειμενικότητας και για να είμαστε δίκαιοι, αν τελικά θέλουμε την αλήθεια.
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΗΤΑΝ “ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ” ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ
Αρχικά πρέπει να πούμε ότι μετά τα τελευταία γεγονότα: αντιδράσεις στα οικονομικά μέτρα με απεργίες, απείθειες, συγκρούσεις στο Σύνταγμα, γεγονότα στις παρελάσεις κτλ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ζήτησε πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό. Ε τις πήρε! Δεν ξέρω και τι άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να πάρει. Ε μη μου πείτε τώρα ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί. Εσύ κι εγώ θα το κάναμε στη θέση του; Σίγουρα είναι πλέον ένα πρόσωπο που έχει “καεί” στην πολιτική σκηνή, αλλά συνεχίζει να είναι ένα εκλεγμένος για πρωθυπουργός πολιτικός ηγέτης στο μέσο της θητείας του. Ποτέ δεν μας είναι εύκολο να παραδεχτούμε ότι τελειώσαμε. Αν μη τι άλλο αυτός δεν παρέμεινε στο ντιβάνι του μισοκοιμισμένος σαν τον προκάτοχό του, αλλά έτρεξε και προσπάθησε. Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, αλλά δεν βλέπουμε και κανέναν άλλο εδώ γύρω που θα μπορούσαμε να βάλουμε μπροστά για να προσπαθήσει κι αυτός...
ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΑΝ ΟΧΙ ΥΠΟΠΤΗ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Έπειτα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι όλοι ήμαστε ενάντιοι στην τρόικα, τη σύμβαση κοκ. Μόλις όμως άρχισε να διαφαίνεται ότι κινδυνεύουμε να τα χάσουμε, αρχίσαμε να φωνάζουμε και να αναθεματίζουμε κι αυτό δεν είναι σχιζοφρενικό;
ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΟΧΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Το δημοψήφισμα συμφέρει στον Εθνικό μας Γιωρίκα, διότι ρίχνει τη μπάλα στο λαό -κακό είναι;- λέγοντάς του να διαλέξει ή να τον στηρίξει πληρώνοντας και ανεχόμενος την πολιτική του για να σηκώσουμε τη χώρα που προσγειώθηκε ανώμαλα, ή ας επιλέξει εκείνος την πτώχευση, πράγμα που δεν θέλει να επιλέξει ο ίδιος μόνος του, καθότι το τι θα επακολουθήσει, κακά τα ψέματα είναι άδηλον! .Άλλωστε έχει κάθε δίκιο να νιώθει αδικημένος αφού δεν δημιούργησε αυτός την τραγική κατάσταση της χώρας. Την παρέλαβε και τη διαχειρίζεται. Φυσικά όλοι λέμε ότι δεν τη διαχειρίστηκε καλά κι έχασε δύο χρόνια, κάνοντας την κατάσταση μη αναστρέψιμη. Μάλλον συμφωνώ. Δεν ξέρω όμως αν εγώ τα κατάφερνα καλύτερα ή αν υπάρχει κάποιος άλλος στην πολιτική σκηνή που θα τα κατάφερνε καλύτερα
Το δημοψήφισμα συμφέρει επίσης όλους όσους υποστήριζαν την πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή, διότι τους δίνεται μια ευκαιρία να το πετύχουν. Αυτό το ρεύμα όμως μάλλον ήταν περιθωριακό στην πολιτική μας σκηνή. 
Το δημοψήφισμα όμως δεν συμφέρει σύσσωμη την αντιπολίτευση αν κρίνω από τις οργισμένες αντιδράσεις τους. Όλοι πολεμάνε το δρόμο που ακολούθησε ο πρωθυπουργός, γιατί τώρα δεν χαίρονται που τους δίνεται ένα όπλο να τον πολεμήσουν και να επιβάλλουν τους δικούς τους δρόμους;
Άλλοι ζητούν κυβέρνηση προσωπικοτήτων κι άλλοι οικουμενική. Μια τέτοια κυβέρνηση θα έκανε κάτι άλλο; Δεν φαίνεται! Απλώς θα είχε περισσότερη στήριξη από την εκλογική βάση, αλλά επί της ουσίας; Άλλοι ζητούν εκλογές. Εκτός από το δικό τους συμφέρον, σε τι θα βοηθούσαν τον τόπο οι άμεσες εκλογές; Να πάρει ο λαός απόφαση για τις τύχες του, είναι η άμεση απάντηση! Μα ο λαός πήρε πριν από δύο χρόνια απόφαση περί προσώπων και θα πρέπει να ξαναπάρει μετά από άλλα δύο. Ναι αλλά τα πράγματα άλλαξαν δραματικά από την προηγούμενη φορά και θα πρέπει να επανατοποθετηθεί άμεσα είναι η ανταπάντηση. Αυτό είναι πολύ υποκειμενικό. Πάντα οι αντιπολιτεύσεις, προτού κλείσει ένας χρόνος από τις εκλογές ζητούν εκλογές με το ίδιο επιχείρημα, αλίμονο αν τους ακούγαμε πάντα! Άλλωστε ποιος καλοπροαίρετος παρατηρητής βλέπει στο άμεσο προσκήνιο νέα, άφθαρτα και ικανά πρόσωπα να πάρουν τα ηνία; Ας εκδηλωθούν φωτισμένες πρωτοβουλίες και το συζητάμε. Αυτά επί των προσώπων, διότι περί των πολιτικών, μάλλον όλοι συμφωνούν ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος εδώ που φτάσαμε και μόνο αν κάποιος πιστεύει στην πτώχευση μπορεί να ζητάει από το λαό να αποφασίσει. Άλλωστε το δημοψήφισμα αυτό ακριβώς είναι! Όλοι ξέρουμε τέλος, ότι οι εκλογές είναι πολλά χρήματα, ακυβερνησία μέχρι την ολοκλήρωσή της και στη συγκεκριμένη συγκυρία συνεχιζόμενη ακυβερνησία, διότι αποκλείεται να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. και μέχρι οι δικοί μας να αποφασίσουν να συνεργαστούν θ α έχει παρέλθει αρκετός χρόνος για να ναυαγήσουμε προτού καν προσπαθήσουμε!
Φυσικά μια εκκρεμότητα είναι το διακύβευμα και η διατύπωση του δημοψηφίσματος ώστε το ερώτημα να μην είναι παραπλανητικό, να είναι ξεκάθαρο και εύκολα απαντήσιμο από τον απλό λαό. Αυτό όμως ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε και να το κρίνουμε. Μέχρι τότε, καλοπροαίρετα ας δεχτούμε ότι θα τεθεί σωστά και εποικοδομητικά. 
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Σαν λαός δεν έχουμε εμπειρία από δημοψηφίσματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιωρίκας μας, μας το έλεγε προτού να εκλεγεί ακόμα ότι θέλει να δίνει στο λαό το δικαίωμα να αποφασίζει δια δημοψηφισμάτων. 
Εμείς τώρα καλούμαστε να διαλέξουμε αν θέλουμε να μας βασανίσουν με μαχαίρι ή με πυρωμένο σίδερο! Δεν μου αρέσει, αλλά εκ των πραγμάτων σ’ αυτή τη θέση είμαστε κι αυτό δεν αλλάζει.  
Θα ψηφίσουν ΝΑΙ όσοι σκέφτονται ότι αλλιώς αποφασίζουν να μείνουν εκτός των σαλονιών της Ευρώπης, υπανάπτυκτοι βαλκάνιοι και ανατολίτες.
Θα ψηφίσουν ΝΑΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι ξέροντας ότι αλλιώς την επόμενη ημέρα το κράτος καταρρέει και χάνουν κι αυτό τον πενιχρό μισθό τους. 
Θα ψηφίσουν ΝΑΙ όλοι οι βολεμένοι του συστήματος διότι αλλιώς το σύστημα που τους στηρίζει καταρρέει και μένουν γυμνοί στο δρόμο. 
Θα ψηφίσουν ΟΧΙ όλοι οι οργισμένοι κατά της κυβέρνησης. Μπορεί με θολό μυαλό αλλά θα νιώσουν ότι την εκδικούνται για όλα τα δεινά που τους έφερε. 
Θα ψηφίσουν ΟΧΙ όλοι οι αντισυστημικοί που λένε όχι σε Αμερικές, Ευρώπες, τράπεζες, κεφάλαια κτλ...
Θα ψηφίσουν ΟΧΙ όλοι οι νοσταλγοί του παρελθόντος που λένε, τι καλά που ήμασταν με τη δραχμή!
ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Τα κόμματα είναι φυσικό να εκνευρίζονται διότι δεν ξέρουν πια τι να συστήσουν στους ψηφοφόρους τους! Να τους πούνε πείτε ΝΑΙ; Μα θα τους απαντήσουν εκείνοι, δηλαδή συμφωνείτε με την πολιτική της κυβέρνησης που μέχρι τώρα καταγγέλατε; να τους πούνε να ψηφίσουν ΟΧΙ; Μα χρεώνονται οι ίδιοι έπειτα τη χρεωκοπία!
Νομίζω ότι εδώ ο Γιωρίκας τους έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στριμώχνοντάς τους στη γωνία σε ένα απειλητικό ματ!
Αφήστε δε τους Ευρωπαίους που ο Γιωρίκας μας, πήρε τα κεκτημένα και μετά τους έβγαλε τη γλώσσα, αναγκάζοντάς τους το επόμενο διάστημα σε μια ανομολόγητη επαναδιαπραγμάτευση υπό την απειλή της ετυμηγορίας του λαού,αφού πλέον η μπάλα δεν παίζει στο δικό του γήπεδο αλλά στο... λαϊκό! Με τόσα καψόνια που του έκαναν τόσον καιρό στις Βρυξέλλες, τους το χρωστούσε το χουνέρι! Τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει!
Μα λένε όλοι χάνουμε χρόνο, είμαστε στον αέρα κοκ, ξεπουλάμε τις δυνατότητες που μας δόθηκαν με την αβεβαιότητα που διασπείρουμε... Νομίζεται ότι αλλιώς η Ελλάδα θα σώζονταν; Μάλλον θα φυτοζωούσαμε για ένα διάστημα ακόμα, χωρίς να δημιουργούμε δομές, θεσμούς, τάξη, ειλικρίνεια και ανάπτυξη και θα πέφταμε αργότερα και μάλιστα πιο εξαντλημένοι!
ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Όχι δεν υποστηρίζω το δημοψήφισμα, άλλωστε η προχθεσινή μου ανάρτηση το αποδεικνύει. Απλώς στο σχιζοφρενικό τοπίο που ζούμε, μετέχω κι εγώ,καθώς ένιωσα την ανάγκη να ανασκευάσω την πρώτη εικόνα, δείχνοντας και τον αντίποδα. 
Τι είναι σωστό και τι λάθος; Ταλαίπωρα και τραγικά όντα εμείς οι άνθρωποι, ψάχνουμε την αλήθεια μέσα στον υποκειμενισμό μας. Δεν ξέρω αν θα πέσει ο Γιωρίκας μας στη βουλή, αλλά όπως και να έχει ας τον ακολουθήσουμε στο χορό που μας σέρνει με κέφι κι όρεξη! Φάση θα ‘χει, έστω κι αν χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε χωρίς πετρέλαιο φέτος... Άλλωστε όλοι έχουμε μερίδιο στην ευθύνη της κατάντιας μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου