Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Προπονητής της ΑΕΛ ένας θρήσκος! Ο Νίκος Κωστένογλου


Πολλή εντύπωση μου κάνει πραγματικά, η εμμονή των δημοσιευμάτων για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους νέου προπονητή της ΑΕΛ Κωστένογλου. Το πρώτο που μάθαμε γι’ αυτόν είναι ότι είναι θρήσκος. Κάθε μέρα διαβάζουμε γι’ αυτό. Σήμερα διαβάσαμε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ότι δεν τους είπε λέει τίποτα θρησκευτικό... Όχι ακόμα τουλάχιστον! Αναμείνατε!

Φυσικά κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρεται στα φιλοσοφικά του πιστεύω, στα πολιτικά του πιστεύω, ποιο κρασί προτιμάει –αν πίνει-, ποια εφημερίδα διαβάζει, ποια μάρκα ρούχα φοράει... και καλά κάνουν βέβαια. Φαίνεται όμως ότι το πιο χαρακτηριστικό του είναι.. η θρησκεία. Ο Θεός να μας φυλάξει φίλοι μου, τι πράγμα είναι αυτό! Είναι τόσο σπάνιο, παράξενο, δακτυλοδεικτούμενο φαινόμενο να είναι κανείς θρήσκος; Υποτίθεται ότι ζούμε σε μία χώρα που θέλει να ονομάζεται Χριστιανική. Σε κάθε γωνιά υπάρχει κι από ένα εκκλησάκι και κάθε μικροσυνοικία και χωριουδάκι έχει τουλάχιστον από ένα ναό αξίας εκατομμυρίων. Η κρατική Εκκλησία επαίρεται ότι ένα ποσοστό πάνω από 95% του πληθυσμού είναι ποίμνιό της.

Πώς είναι δυνατό λοιπόν μέσα σε ένα τόσο θρησκευόμενο λαό να γίνεται τόσος λόγος για έναν από αυτούς, που είναι... θρησκευόμενος ανάμεσα στους κατ’ όνομα θρησκευόμενους δε! Ποιο λογικό θα ήταν να γίνεται θέμα αν κάποιος δεν είναι! Στα δημοσιεύματα τουλάχιστον κυριαρχεί ένα πνεύμα του τύπου: Εντάξει δεν μας πειράζει που είναι θρησκευόμενος αρκεί να είναι καλός προπονητής –του συγχωρούμε δηλαδή το ...κουσούρι-! Αρκεί να μη το ρίξει και πολύ στην αγιαστούρα και ας κάνει και καμιά προσευχή για να μείνουμε στην κατηγορία, που ξέρεις μπορεί και να πιάσει! Όλοι παραμονεύουν πότε θα ρίξει τη θρησκευτική του ατάκα!

Από σημερινό δημοσίευμα γι’ αυτό το αξιοπερίεργο θρησκευόμενο ων:

“Ο Νίκος Κωστένογλου δεν το κρύβει ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος, δεν είναι κακό και για πολλούς ανθρώπους είναι και τρόπος ζωής, αλλά στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές δεν έκανε νύξη για τέτοιο θέμα.”

Δεν είναι πασιφανής εδώ μια προσπάθεια συγκαταβατικής τάχα αποδοχής αυτού του σπάνιου είδους; Ναι, ναι φυσικά ο συντάκτης σπεύδει να του δώσει συγχωροχάρτι, μη τον κατηγορήσουμε και για θρησκευτική μισαλλοδοξία! Μας θυμιζει ότι υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι άνθρωποι, ας μη ...παραξενευόμαστε και τόσο πολύ! Άλλωστε –μας κλείνει το μάτι- εμείς καιροφυλακτούμε πότε θα αρχίσει να πετάει τα γελοία θρησκευτικά του, αλλά ακόμα δεν είπε τίποτα, ησυχάστε, όταν θα πει θα σας το μεταφέρουμε αμέσως, για να γελάσουμε δεν θα μας διαφύγει!

Ο ΚΟΟΥΤΣ «ΠΑΤΕΡ» ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Θα τη βοηθήσει (με τη βοήθεια του Θεού) να αποφύγει τον υποβιβασμό; «Μόνο αν είναι θέλημά Του» όπως συνηθίζει να λέει ο 40χρονος καβαλιώτης τεχνικός. (ΒΗΜΑ 10 Ιανουαρίου 2011)

Όλα τα σε παρένθεση και εισαγωγικά, προφανώς ειρωνικοί υπαινιγμοί.

Ε λοιπόν φίλοι μου κι εγώ πιστεύω στο Θεό. Αυτό με κάνει παράλογο ων; Να το ξέρω δηλαδή. Όσοι πιστεύουμε στο Θεό είμαστε συλλήβδην φανατικοί θρησκόληπτοι; Είμαστε τόσο σπάνια και αξιοπερίεργα φαινόμενα;

Όχι δεν έχω καμιά σχέση με τον Κωστένογλου, μόνο το όνομα του είχα ακουστά από τα αθλητικά ρεπορτάζ. Αλλά με ενοχλεί η εμφάνιση των πιστών Χριστιανών ως των γραφικών της σύγχρονης ζωής. Είναι τόσο παράλογο σήμερα να πιστεύεις ότι σε έφτιαξε ένας νους, ο Πάνσοφος Θεός κι όχι ότι ξεπήδησες από το... μηδέν! Από μια σπίθα ή μια αστραπή! Την οποία μάλιστα κανείς δεν μπορεί να μας εξηγήσει ποιος την έφτιαξε! Προφανώς το μηδέν κι αυτή! Πρέπει όλοι να παρασυρθούμε σε μια ομαδική παράκρουση στην οποία μας οδηγεί η εποχή μας! Πρέπει να συμβιβαστούμε σ’ αυτό τον κατήφορο που πήρε ο κόσμος μας που οδηγείται χωρίς Θεό στον χείλος του γκρεμού, για να μη μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι ως μη έχοντας σώας τα φρένας!

Ναι να καταδικάσουμε τη θρησκευτική υποκρισία. Ναι να καταδικάσουμε το θρησκευτικό φανατισμό.

Όμως έλεος, ας σταματήσουμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Άλλωστε όλα τα μεγάλα μυαλά της ανθρωπότητας μέχρι και την αρχή του 20ου αιώνα ήταν συνειδητοί Χριστιανοί. Όλη η διανόηση, η επιστημονική έρευνα και ο Δυτικός πολιτισμός εν γένει έχουν τις ρίζες τους εκεί, είτε μας αρέσει είτε όχι. Όλοι τους αλαφροΐσκιωτοι ήταν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου