Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τι τύπος είστε / είμαστε;



Οι ψυχολόγοι ξέρετε λένε ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες σε σχέση με τον ψυχισμό τους*. Έχουμε τον τύπο του τέλειου μελαγχολικού που αγαπάει τις βαθιές αναλύσεις, την πνευματικότητα, την τάξη αλλά και την... μελαγχολική διάθεση μακριά από τους θορύβους και τα φώτα της δημοσιότητας. Τον τύπο του δημοφιλούς αιματικού που είναι πάντα η ψυχή της παρέας και των πάρτι. Αυτοί δεν κλείνουν το στόμα τους ποτέ και είναι οι πλέον αγαπητοί –όταν δεν το παρακάνουν- αλλά είναι ανοργάνωτοι, ξεχασιάρηδες και ασταθείς, ενώ δεν αντέχουν μακριά από το φως της δημοσιότητας. Έπειτα έχουμε τους χολερικούς τύπους που είναι οι ηγέτες, σκληροί και αποφασισμένοι. Τραβούν μπροστά στις δύσκολες στιγμές και οι άλλοι ως διά μαγείας υποτάσσονται και τους ακολουθούν. Τέλος έχουμε τους φλεγματικούς τύπους, που αρέσκονται στην ησυχία, χωρίς έντονες συναισθηματικές εξάρσεις. Δεν θέλουν ποτέ να πάνε μπροστά αλλά πάντα είναι ικανοποιημένοι να ακολουθούν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ανήκει αμιγώς σε μία και μόνο κατηγορία, όλοι μας έχουμε στοιχεία από περισσότερες της μίας κατηγορίας, αλλά συνήθως κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των στοιχείων του χαρακτήρα μας, μπορούμε να πούμε ότι ανήκουμε σε μία από αυτές τις κατηγορίες.

Αν αυτό το αναγάγουμε σε επίπεδο λαού σε ποια κατηγορία ανήκουμε; Μάλλον δεν ανήκουμε με τίποτα στην κατηγορία του τέλειου μελαγχολικού. Δεν είμαστε δηλαδή ο λαός της βαθιάς σκέψης, της τάξης, της τελειότητας και γενικά όχι πολύ μελαγχολικοί –μεσογειακοί γαρ-! Έχουμε την επιπολαιότητα των αιματικών όμως. Αγαπούμε το πολύ νταβαντούρι, τη διασκέδαση και την πλάκα. Καπνίζουμε π.χ. απολαμβάνοντας την απόλαυση της στιγμής χωρίς να υπολογίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Από τον τύπο του χολερικού, έχουμε πάρει τη ματαιοδοξία να είμαστε όλοι αρχηγοί, ενώ από το χαρακτήρα του φλεγματικού δεν νομίζω ότι έχουμε πάρει... και τίποτα!

Ψηφίστε αγαπητοί μου Νεοέλληνες συμπολίτες. Πάντα με τα ίδια κριτήρια θα ψηφίζουμε και πάντα μία από τα ίδια. Είναι γνωστό ότι κάθε λαός είναι άξιος των πολιτικών που εκλέγει, ας μη γκρινιάζουμε τουλάχιστον. Ψηφίστε με ποιους θέλετε να ομοζυγίσετε την επόμενη τετραετία. Είναι γνωστό από τις στατιστικές, ότι ένας/μία χωρισμένος/η που ξαναπαντρεύεται έχει περισσότερες πιθανότητες τώρα να ξαναχωρίσει. Αφού δεν μαθαίνει από το πρώτο του πάθημα, αλλά με τα ίδια κριτήρια διαλέγει και τον/την επόμενο/η σύντροφό του/της. Μια από τα ίδια δηλαδή και θέμα χρόνου να ξανά...

--------------------------------

* Προτείνω το βιβλίο "προσωπικότητα συν" των εκδόσεων Κλειδάριθμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου