Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και ηλιακές καταιγίδες



Η Καθημερινή αλλαξοπίστησε...

«Αλλαξοπίστησε» κι η «Καθημερινή» από χθες ζητώντας κι αυτή τον οβολό μας για να μας παρέχει την ηλεκτρονική της έκδοση σε μορφή ePaper. Μετά από "Τα Νέα" θα αντισταθούμε και σ' αυτούς.

Η οικονομική δυσπραγία οδηγεί τις εφημερίδες, τη μία πίσω από την άλλη να ζητούν συνδρομή για τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Σημειώστε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία της «Απογευματινής» κήρυξε πτώχευση. (http://freeapog.blogspot.com/). Δεν ξέρω αλήθεια ποιος θα κερδίσει σ' αυτή τη διελκυστίνδα, αλλά σίγουρα εμείς, ο κόσμος, δεν έχουμε... Και "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος"... Τουλάχιστον επί του παρόντος.

Πριν από ένα μήνα περίπου μεγάλες συζητήσεις για το μέλλον του τύπου προκάλεσε η δήλωση του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας New York Times, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιστορική εφημερίδα να πάψει να τυπώνεται «κάποια στιγμή στο μέλλον», χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε. Καθώς διαθέτουν ένα πολύ πλούσιο site με πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα, σκέφτονται να περιοριστούν στην ηλεκτρονική τους έκδοση.

Από την άλλη πλευρά οι εκδότες βιβλίων –τουλάχιστον στην Ελλάδα- δεν τόλμησαν ακόμη να ανοιχτούν στην έκδοση ηλεκτρονικών βιβλίων, παράλληλα με τη συμβατική έκδοση κάθε τίτλου. Πόσοι από εσάς έχετε μια συσκευή eBook; Φαντάζομαι πολύ λίγοι. Αλλά κι όσοι διέθεσαν τα 300€ που κατά μέσο όρο κοστίζει μια τέτοια συσκευή, δεν ξέρω τι στο καλό διαβάζουν σ’ αυτή καθώς το ηλεκτρονικό «ρεπερτόριο» των εκδοτικών οίκων, είναι εκπληκτικά περιορισμένο. Να δούμε αν ρίξουν τίτλους στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων, αλλά χλωμό το βλέπω... Φοβούμενοι το αλαλούμ του mp3, δεν τολμούν να βγάλουν τα βιβλία τους στο ίντερνετ. Είτε όμως σκέφτονται σωστά –από επαγγελματικής άποψης- είτε όχι, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί. Το ηλεκτρονικό βιβλίο θα καθιερωθεί, εκτός κι αν έχουμε μια παγκόσμια τεχνολογική κατάρρευση, αν καταρρεύσει δηλαδή ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός μας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανία Λίαμ Φοξ ανέφερε πριν από λίγο καιρό μελέτη της NASA, σύμφωνα με την οποία το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα χτυπήσει σφοδρά τη γη. Αυτό –εφόσον γίνει- θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, καθώς και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Με απλά λόγια ο πλανήτης μας θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ για πολλές ώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν πολλές μέρες ή ακόμα και μήνες. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.

Πάντως εμείς φίλοι μου, κι εφόσον δεν μας έχουν προλάβει οι μετεωρολογικές καταιγίδες των ακραίων καιρικών φαινομένων που πληθαίνουν, κι εφόσον δεν έχουμε αλληλοφαγωθεί, θα επιζήσουμε. Με ή χωρίς ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με ή χωρίς εφημερίδες, εδώ θα είμαστε να γευόμαστε σαν τους πρωτόπλαστους τους καρπούς της γης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου