Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το δε όνομα αυτού "AEL FC Arena"



Επιλέχτηκε τελικά το όνομα του νέου γηπέδου της ΑΕΛ, αφού ψήφισαν 7.000 φίλοι της ομάδας και πλειοψήφησε το AEL FC Arena. http://www.ael1964.gr/inside.asp?pid=6&ch=3571

Εγώ πάντως δεν συμφωνώ με το όνομα που επιλέχτηκε, και το λέω απλώς για να εκφράσω τη γνώμη μου, ως μία ενδόμυχη ανάγκη μου κι όχι για να χαλάσω... τη γιορτή! Διότι ούτε κανείς με ρώτησε αν συμφωνώ, ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι τώρα.

Πρώτα, πρώτα δεν ξέρω αν η ψηφοφορία ήταν απλώς ένα τρικ, μια επίφαση δημοκρατικότητας, ή αν πραγματικά ψήφισε ο κόσμος. Διότι δεν ξέρω ποιος πιστοποίησε - διασφάλισε τη διαδικασία. Αν πραγματικά οι φίλοι το επέλεξαν, τότε πώς «τυχαίνει» το όνομα που εκ των προτέρων κοσμούσε τη μακέτα να επιλέχτηκε ως επικρατέστερο; Θα πρέπει να αναφωνήσουμε το χιλιοειπωμένο πλέον "τυχαίο δεν νομίζω". Ή πρόκειται περί ομαδικής υποβολής ή υποσυνείδητου επηρεασμού των ψηφοφόρων... Όχι δεν κάνω καταγγελίες, απλώς αναρωτιέμαι. Διότι αν συμβαίνει όντως κάτι ύποπτο, αν κάποιοι μας κοροϊδεύουν, θα ήταν προτιμότερο να βάλουν μόνοι τους το όνομα της αρεσκείας τους, παρά να το πλασάρουν σαν δικό μας. Δικαίωμά τους ήταν. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται να διασφαλίζεται η διαδικασία από συμβολαιογράφο ή κάτι παρόμοιο.

Έπειτα όλα τα ονόματα ήταν ξένα και παρόμοια μεταξύ τους. Θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του δυτικού μιμητισμού επιλέγοντας κάτι από την ιστορική σημειολογία της περιοχής μας. Έχουμε τον μυθικό Πηνειό, το βουνό των Θεών τον Όλυμπο, τους Θετταλούς του Ομήρου κοκ. Αλλά μάλλον πολλά ζητάω από ποδοσφαιρόφιλους που δεν έχουν τίποτα από το ευγενικό αρχαιοελληνικό αθλητικό πνεύμα. Πολλά ζητάω από ανθρώπους των του συστήματος των τυχερών παιχνιδιών - καζίνο, μπακ τζακ κτλ - και των κυκλωμάτων τους. Εμείς αν μπορούσαμε να μετονομάσουμε και την ΑΕΛ σε Liverpool, θα το κάναμε πολύ ευχαρίστως. Κρίμα γιατί στη χώρα μας δεν θα μείνει και τίποτα Ελληνικό. Φαίνεται ότι δεν είμαστε περήφανοι γι' αυτή. Σε λίγο θα μιλάμε με greeklish!

Αφήστε τη Σολομώντεια της διπλής ονομασίας. Αλλιώς λέει, ονομάζεται το γήπεδο κι αλλιώς το γήπεδο με τα μαγαζιά μέσα στο κτήριό του και το... πάρκινγκ!!! Σαν εκείνους που δίνουν δύο ονόματα στα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν και τις δύο πεθερές!!! Δηλαδή όταν πας να δεις αγώνα θα λες "πηγαίνω στο AEL FC Arena" κι όταν πας για να πιείς καφέ, θα λές πάω στο "Grimson Park" που αμφιβάλλω αν ήξερε κανείς τι σήμαινε προτού ανατρέξει στο αγγλοελληνικό λεξικό. Κι αν πας και για τα δύο θα λες και τα δύο ονόματα;;;

Τέλος γιατί καλοί μου φίλοι αυτό το "αρένα". Θυμίζει Ρωμαϊκές αρένες με όλη την κακή τους σημειολογία ή ταυρομαχίες. Ελπίζω να μη το μετατρέωουμε το συμπαθητικό αυτό γήπεδο κυριολεκτικά σε αρένα! Ξέρω ότι συνηθίζεται εσχάτως στις μεγάλες ομάδες της Δύσης, αλλά ας αφήσουμε το ρόλο του κομπάρσου της Δύσης κι ας γίνουμε πρώτα εφάμιλοι ή καλύτεροι του πολιτισμού τους που πρώτοι εμείς τους εμπνεύσαμε αλλά σήμερα πολύ υπολειπόμαστε.

Να χαίρεστε λοιπόν αγαπητοί ποδοσφαιρόφιλοι συμπολίτες το όνομα του γηπέδου της τοπικής ομάδας λέγοντας: Θα πάμε στο αέλ εφ σι αρένα να δούμε τον αγώνα"(7 συλλαβές!!!). Ίσως έτσι να φαντασιώνεστε ότι πάτε στο Μπερναμπέου (4 συλλαβές) ή στο Όλντ Τράφορντ (3 συλλαβές και μάλιστα έκαστος στη γλώσσα του)! Ούτε εύηχο, ούτε σύντομο, ούτε μεγαλόπρεπο το βρίσκω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου