Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

O αλγόριθμος του ψέματος




Να λοιπόν που η επιστήμη τα μπορεί όλα. Μέχρι και το τεχνητό ψέμα κατασκεύασε. Μέχρι τώρα το.. προνόμιο να λένε ψέματα το είχανε μόνο οι άνθρωποι. Τώρα το μεταλαμπάδευσαν και στις μηχανές και συνεχίζουν να αναζητούν καλύτερους τρόπους να τους το διδάσκουν. Φυσικά για να μπορείς να πεις ψέμα πρέπει να έχεις ηθική υπόσταση. Τα κομπιούτερ δεν έχουν, αλλά έχουν οι άνθρωποι που τα προγραμματίζουν κι εκείνοι μπορούν άνετα να τα μολύνουν με την αμαρτία τους, όπως μόλυναν και όλο το οικοσύστημα.

Όλα αυτά περιορίζονται στο πεδίο του αστείου, μέχρι να καταλάβουμε τις πρακτικές συνέπειες της νέας μας εφεύρεσης. Ουσιαστικά συνεχίζουμε να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Διότι αρχικά για όλες τις επιστημονικές ανακαλύψεις, υποστηρίζεται η ειρηνική και ωφέλιμη χρήση της. Όμως δυστυχώς πάντα και χωρίς εξαίρεση ακολουθεί και η κακή χρήση της. Έτσι και με τον αλγόριθμο του ψεύδους, ξεκινάμε με τη χρήση της σε ανθρώπους με εκφυλιστική άνοια και προχωράμε στη στρατιωτική της χρήση, για παραπλάνηση του εχθρού. Άλλωστε τι άλλο είναι το ψέμα παρά μια παραπλάνηση λόγω ή έργω!

Ιοί μολυσμένοι με τον αλγόριθμο του ψέματος, θα μπορούν άνετα να σε παραπλανούν, όταν αναζητάς πληροφορίες στο ίντερνετ.

Λογισμικό με τον εν λόγω αλγόριθμο θα μπορούν να σου δίνουν λάθος πληροφορίες για τις ιατρικές σου εξετάσεις, έτσι ώστε να νομίζεις ότι είσαι καλά ενώ δεν είσαι και το αντίστροφο ή να πάρεις φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας που δεν χρειάζεσαι.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας μιας τράπεζας μπορεί να δείχνει ότι όλα πάνε καλά και οι ληστές να δουλεύουν ανενόχλητοι.

Το σύστημα αυτόματου πιλότου να δείχνει ότι η πτήση διεξάγεται ομαλά αλλά έτσι απλώς καθησυχάζει τους πιλότους ενώ στην πραγματικότητα κατευθύνεται πάνω σε έναν τρίδυμο –αυτή τη φορά- πύργο!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι χάκερς μπορούν με έναν «ιό» να μας καταστρέψουν το σύστημα, αλλά εφόσον αυτό λειτουργούσαμε ήμασταν σίγουροι ότι μας έδειχνε σωστές πληροφορίες. Στο εξής όχι πια...

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δούρειο ίππο που μπορεί σε μια στιγμή να βγάλει άχρηστη όλη την ηλεκτρονική μας κοινωνία γνώσης και επικοινωνίας; Να χαιρόμαστε τις ανακαλύψεις μας...

http://www.nooz.gr/science/rompot-pou-lene-psemata
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=27712

ΥΓ
1Τώρα μένει να κατασκευαστεί και ο ορός της αλήθειας για κομπιούτερ! Έτσι γίνεται πάντα, κατασκοπία - αντικατασκοπία!
2Και δεν πάνε πολλές μέρες που δημοσιεύτηκε η δημιουργία τεχνητού δέρματος με αφή που θα μπορεί να ντύνει τα κομπιούτερ, μεταμορώνοντάς τα σε όντα τύπου Ασίμωφ।

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου