Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τι σχέση έχει το μνημόνιο με τους δήμαρχους;



Μου φαίνεται ότι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε στη χώρα μας, να βάζουμε το κάθε πράγμα στη θέση του. Η κυβέρνηση νομίζει ότι τη συμφέρει -αμφιβάλλω- να εμφανίσει την ενδεχόμενη επιδοκιμασία των υποψηφίων της στις εκλογές ως επιδοκιμασία του μνημονίου. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι τους συμφέρει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι το «ναι» σε ένα πρόσωπο που υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι ένα «ναι» στο μνημόνιο, το οποίο έχει δαιμονοποιηθεί πλέον.

Ας μου εξηγήσει κάποιος τι σχέση έχει το «μνημόνιο» με τις εκλογές των οργάνων της αυτοδιοίκησης; Ψηφίσαμε πέρυσι μια κυβέρνηση που καλώς ή κακώς αποφάσισε ότι το καλό της χώρας περνάει από το ΔΝΤ και ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις έναντι αυτού. Αν θέλουμε να αντιδράσουμε σ’ αυτό... στους βουλευτές μας που μας εκπροσωπούν. Συλλογές υπογραφών, διαδηλώσεις, απεργίες και στο τέλος «μαύρο» μετά τρία χρόνια.

Τώρα όμως θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι δήμαρχος στο δήμο μας, νομάρχης στο νομό μας και περιφερειάρχης στην γεωγραφική μας περιφέρεια. Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα στην οικονομική πολιτική της χώρας. Δεν μπορούν να πουν ούτε ναι, ούτε όχι στο «μνημόνιο» μια και η κυβέρνηση το υιοθέτησε. Μπορούν ενδεχομένως να δυσκολεύουν το έργο της, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Ή να έχουμε ένα δήμαρχο της προκοπής που δεν θα αποβλέπει σε κομματικά οφέλη αλλά στο καλό του τόπου μας; Μας ζητούν δηλαδή τα κόμματα στο βωμό της μικροκομματικής να θυσιάσουμε την εκλογή καλών τοπικών αρχόντων για να διαμαρτυρηθούμε για το μνημόνιο... Είναι υπεύθυνη πολιτική αυτό; Κι εμείς θα «τσιμπήσουμε»; Ξέρω ότι θα μου ανταπαντήσουν ότι αν ψηφίσουμε υποψήφιους που πρότεινε ή απλώς στήριξε το κυβερνών κόμμα, θα βγει την επαύριο των εκλογών η κυβέρνηση και θα πει ότι οι πολίτες με το αποτέλεσμά τους επιδοκίμασαν το μνημόνιο. Ε και; Κακό του κεφαλιού τους αν αντιδράσουν έτσι. Θα ετοιμάσουν την ήττα τους για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Προσωπικά θα παρακαλούσα τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θέλουν και μπορούν να πάνε τον τόπο τους μπροστά ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης κι όχι αυτούς που θα τους κάνουν τα ρουσφέτια ή αυτούς που θα χαϊδέψουν τα αυτιά του κόμματός τους. Εμείς οι πολίτες έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την μοίρα του τόπου μας κάθε τέσσερα χρόνια, ας μη τη χάνουμε κάθε φορά μπροστά στην κάλπη, πειθόμενοι σ’ αυτούς που αναμενόμενο –δυστυχώς- είναι να βάζουν σε πρώτη μοίρα τα δικά τους συμφέροντα από τα δικά μας και αυτά του τόπου μας. Άλλωστε και μετά από τέσσερα χρόνια, όποια κι αν είναι τότε η κυβέρνηση, πάλι ένα άλλο μνημόνιο θα βρουν σαν πρόσχημα για να μας ζητήσουν να ψηφήσουμε αυτούς αντί για το μέλλον μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου