Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

free money



Νομίζω ότι τώρα πια όλοι μάθαμε για το εγχείρημα του Μαρκ Μπόιλ. Το κίνημα free money που παραπέμπει σε πιο ανθρώπινες κοινωνίες, με προϋπόθεση την εμπιστοσύνη και την αγάπη.

Ο Μαρκ Μπόιλ, ένας οικονομολόγος στο Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, πήρε την απόφαση να ζήσει χωρίς χρήματα, σε ένα τροχόσπιτο που κάποιος δεν το ήθελε, τοποθετώντας το σε αγροτική περιοχή , σε χώρο που του επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει. Ζει βοηθώντας τους γύρω ανθρώπους με τους οποίους ανέπτυξε σχέσεις εμπιστοσύνης, βοηθώντας τους σε δουλειές, κάνοντας θελήματα, εργατικές εργασίες, μαθήματα κτλ. Ομοίως οι άλλοι τον υποστηρίζουν σε ότι εκείνος δεν έχει. Προσπαθεί όλα όσα χρησιμοποιεί να είναι οικολογικά και παρμένα από τη φύση. Η μόνη του επαφή με την τεχνολογία είναι το τηλέφωνο, το ίντερνετ και ένα ηλιακό λάπτοπ, για να επικοινωνεί με τον κόσμο και να διαδίδει τις ιδέες του μέσω αυτού.

Πολύς λόγος έγινε για τον Μπόιλ που κατάφερε να κάνει γνωστό το πείραμά του, καθώς μάλιστα το βιώνει ο ίδιος στο πετσί του. Όμως εγώ νομίζω ότι πολλοί το έχουν κάνει στο παρελθόν αλλά και τώρα που μιλάμε, απλώς δεν διαφημίστηκαν αναλόγως. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες ιδέες όπως οι freeconomists που δημοσιεύουν «τα Νέα». http://images.tanea.gr/AssetService//Image.ashx?t=2&pg=319846&

Δεν μου αρέσει όμως η παρουσίαση του εγχειρήματος ως πείραμα. Αξίζει αυτό το κίνημα για τους ανθρώπους που αγαπούν τον φυσικό τρόπο ζωής και θέλουν να ζήσουν πιο ανθρώπινα και με λιγότερο άγχος που μας φόρτωσε η σύγχρονη κοινωνία. Επίσης αν αυτό καταλήξει σαν ένα ψυχρό πάρε-δώσε, δεν θα διαφέρει στο τέλος και πολύ από το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Έχει αξία αυτό το εγχείρημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που σέβεται αυτόν τον τρόπο ζωής, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές, όπως η καταστολή! Αυτή η κοινωνία πρέπει να έχει ως αρχές της την ανιδιοτέλεια της προσφοράς αλλά και τη διάθεση για δουλειά για τις φυσικές καθημερινές ανάγκες της επιβίωσης.

Επίσης δεν μπορούμε να απορρίψουμε ολοσχερώς το σύγχρονο μοντέλο που ζει όλος ο δυτικός τουλάχιστον κόσμος. Πάνω σ’ αυτόν στηρίχτηκε η σημερινή πρόοδος. Όμως μπορεί εναλλακτικά να διδάξει τα σημερινά μέλη της κοινωνίας πράγματα που ποτέ δεν βίωσαν και που ούτε καν υποψιάζονται. Αν αυτοί στη συνέχεια θελήσουν να επιστρέψουν στην κονσερβοποιημένη κοινωνία, αν μη τι άλλο θα μπορούν να δουν με άλλη ματιά τα πράγματα, φωτισμένοι και με διευρυμένους ορίζοντες. Μπορούμε έτσι να μάθουμε να μη κατασπαταλάμε πόρους της φύσης. Να μάθουμε ακόμη ότι μπορούμε να ζήσουμε πιο απλά κι ανθρώπινα, χωρίς να πιέζουμε τους εαυτούς μας στα όριά τους για την απόκτηση αγαθών που δεν χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα.


Θα σας ενδιέφερε να ζήσετε σε μια τέτοια κοινωνία;

http://www.guardian.co.uk/environment/video/2010/jan/25/mark-boyle-no-money-man

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου